fredag 28 november 2008

Verktygslådan

Idag var jag och skolans arbetsmiljöombud på kompetensutveckling. Det handlade om verktygslådan SAM - som står för Säkerhet, Arbetsmiljö och Miljö. Det nya var att via Kanalen har alla anställda tillgång till uppdaterade dokument och de är organiserade väldigt fiffigt. Så äntligen har det tagits ett samlat grepp och vi får rejält stöd i skolans Systematiska arbetsmiljöarbete. Här finns en tydlig modell och struktur hur kommunen på alla nivåer fördelat ut ansvaret. Här finns en uppsjö cheklistor, mallar, förslag på rutiner osv. Det här är något efterfrågat och nu ska det bli spännande att se hur det fungerar. Min stora förhoppning att det här är början, och att det nu kommer mer. På så sätt underlättas arbetet med driften och vi kan koncentrera oss mer på vår huvuduppgift - att vara på skolan, med i klassrum och korridorer.

Jag var i går inbjuden av sexorna som hade studerat Kina, och visste att jag varit där. Det är så kul att mötas och tillsammans med dessa härliga unga människor upptäcka detta märkliga land. Nu blev det bara genom egna och andras bilder. Behållningen är diskussionerna och alla frågor. Mycket i skolan är att jämföra och fundera på varför det är som det är. Det som fascinerande mest var Kinesiska muren, som trots att jag varit där två gånger fortfarande är helt obegriplig att förstå. Hur mycket samverkan måste inte ha skett för att få till detta gigantiska byggnadsverk, det är ju inte bara en mur utan många, och de är stora och långa. Bygget pågick dessutom till och från under två tusen år - man kan undra hur alla dessa människors verktygslådor såg ut.

Alltid lika spännande att vara rektor på Helenelundsskolan
Karin

torsdag 27 november 2008

Hurra för läsandet

Tillbaka på skolan och full fart. Idag var jag på verksamhetsbesök hos femmorna och blir så innerligt glad av att det hänt så mycket de här senaste månaderna. Jag träffade jag ett gäng som nästan är tonåringar, och som med stort ansvar och klokhet gjorde sina uppgifter. De planerade tillsammans inför fredagens besök på badhuset, så härligt att se hur alla har tagit fasta på det kloka i att prata igenom vad som gäller, innan. Extra kul känns det när en elev ber fröken att skynda sig så att de ska hinna läsa i kapitelboken. Och när hon slutar tjoar flera stycken att de vill höra mer. Hurra för läsandet. Den fantastiska danska författaren H C Andersen har gett oss många härliga berättelse, som kan läsas om och om igen. Han lär också ha sagt: "Hela världen är en rad av underverk, men vi är så vana vid dem, att vi alla kallar dem vardagliga". Så passa på att njut av vardagens alla underverk.

hälsningar
Karin

tisdag 25 november 2008

Höstsol

Idag har det varit en fantastiskt vacker dag, men solsken och glittrande snötäcke. Jag har haft förmånen att åka på konferens i Södermanland och det är otroligt vackert i vårt fina land. Vi åkte förbi små samhällen, och såg en hel del skolgårdar. Men ingen av skolorna är som Helenelundsskolan, och det beror på att vi är unika. Att det är vi som tillsammans utgör skolan och det är vi tillsammans som skapar varje dag, molnig eller solig.

På min konferens träffar jag alla andra rektorer från Södertälje kommun och det är alltid trevligt och spännande. Det finns så mycket kunskap och klokhet och jag suger i mig och samlar smarta idéer och lösningar att ta med hem. Och alltid när jag hör hur det är på de andra skolorna tycker jag att det finns det som låter bra, men inte någon skola är som vår skola. Det ska vi värna om och fortsätta att utveckla.

Huset jag bor i heter Höstsol,
trevligt namn, tycker Karin

måndag 24 november 2008

Vilken match

Nu är jag tillbaka från en vecka i solen på Gran Canaria till snöstormen här hemma, tänk vilka kontraster. Att kroppen känner av temperaturskillnader på 30 grader är ganska lätt att förstå och vara beredd på. Samtidigt har vi kanske inte samma förståelse för alla andra tvära kast vi möter i vår vardag. Alla tycker att det är fint och roligt med den första snön, samtidigt blir det ofta allt för många snöbollar som gör ont.

Jag tror på att ta matchen mot skojbråket, att vi alla kan vara nogsamma med att få hejd på de lekar som inte är på lika villkor och så lätt blir fel. Att vi som vuxna bjuder in till alternativa aktiviteter där vi tillsammans utvecklas och har kul. Visar hur det är att umgås och även träna sig på att tävla, kunna vinna och förlora.

Idag mötte personallaget åk 4 i innebandy. Det var många delmatcher och de flesta eleverna var uppe på plan. Vi har fantastiskt duktiga lirare som springer, dribblar och passar. Det var väldigt många som idag presterade långt över sin förmåga, jag tänker på dig som lyckades få till så snygga mål. Jag tänker på dig som trots att det måste vara rejält läskigt, vågar krypa in i skyddsutrustningen och ställa (sätta) dig i målet. Och jag tänker på all härlig publik som hejade, tjoade och stöttade kompisarna. Jag vet inte hur matcherna gick, men för mig var alla vinnare. Eller som en av lärarna kommenterade "tänk att få betalt för att ha så här roligt".

Vilken match,
tack säger Karin

fredag 14 november 2008

Förväntningar

Vi har de senaste två åren arbetat för att få till en förändring som skulle göra Helenelundsskolan till en F-9 skola. Förhoppningen var att kunna köra igång hösten 2009 med sjuor. Nu har nämnden inte kommit med de besked som vi behöver för att starta och därför har vi bestämt att avvakta. Frågan har diskuterats i styrelsen, personalen är informerade och idag gick det hem ett brev från mig till alla elever och föräldrar. I samma brev berättar jag om kommunens nya värdegrund som säger att vi ska ha medborgaren (eleven) först, respekt för individen och ge mer än förväntat.

Förväntningar är något som vi tänker för lite på tror jag. Mycket skulle vara vunnet om vi oftare diskuterar förväntningar. Jag har ett exempel från fyrorna i dag där jag fick vara med på en No-laboration, inom NTA-projektets jordlåda. Läraren gick igenom hur experimentet skulle gå till. Han ritade på tavlan att alla skulle ha tre provrör, med hjälp av en tratt hälla i lite sand, lera och humus. Eleverna skulle sen hälla på vatten, sätta på en kork och skaka. En av pojkarna i klassen frågade: Är det här roligt, och läraren svara att det kommer att bli ganska kul. Hela klassen satte fart med att experimentera och diskutera. På sina labb-rapporter skrev de sina hypoteser och efteråt frågade jag samma pojke hur han tyckte det gått. Han svarade att det varit superroligt, att han lärt sig mycket och att han tror att på måndag kommer provrören att visa att det ser ut som vanligt igen.

Ytterligare en spännande dag i skolans värld, där varje dag är full av förväntningar även om det inte blir några sjuor nästa läsår. Nu tar jag själv en veckas ledigt och åker till Kanarieöarna, gissa vad jag har för förväntningar?

Soliga hälsningar
Karin

torsdag 13 november 2008

Vara positiv

I trean träffade jag röda gruppen, den blå var på slöjden. Idag var det läsgrupp och gänget började på en ny bok. Boken heter Djurspanare och handlar om Sveriges landskapsdjur. Jag är grymt imponerad av hur duktiga läsare de har blivit på det senaste året. Vi satsar ju extra mycket på läsningen och en del i detta är att en vuxen träffar en liten läsgrupp och har bokprat. Fröken hade både karta på väggen och på sin egen kropp, högst upp har vi Lappland, längst ner Skåne och här i magtrakten bor vi. Sen pratades det om alla Landskap och vilka djur det handlar om. Det kan vara svårt att veta vad en Ekoxe, Lavskrika och Tjäder är. Gruppen resonerade och tar lärdom av varandra. Någon vet att Trana är en fågel, som har långa ben och lång hals, som stoppar ned huvudet i sanden....eller, nej det var ju strutsen. Och Hasselmus det är ju en sådan där liten söt. Vilka härliga positiva elever.

Nu börjar det trilla in kommentarer på min blogg, och det är fantastisk kul med all positiv respons. Den största vinsten hittills är att jag själv har blivit så glad, samtidigt blir jag ännu mer stärkt i min tro på att vi mår så bra av att vara positiva. Så fortsätt med det.

tills vi hörs
Karin

onsdag 12 november 2008

En lång dag

Idag har alla på skolan varit igång i tolv timmar. Jag hade rektorskonferens på dagen och det var innehållsrikt och intensivt. Grundskolerektorerna träffas en gång i månaden för att prata om hur vi har det och också tillsammans komma på lösningar om hur vi ska fortsätta driva våra skolor. Idag handlade informationen om årets löneöversyn, närvarohantering och skolpliktsbevakning. Det är svåra och angelägna frågor och därför så viktigt att det blir på allra bästa sätt. Dessutom är det så skönt att träffa alla härliga kollegor, diskutera och äta lunch ihop, idag åt jag med Tom och Anders, tack för det.

I kväll har vi haft personalmöte på skolan. All personal träffas två kvällar per termin och har kompetensutveckling. Idag har vi pratat mest om bemötande, hur vi vill att vi ska vara mot varandra på skolan. Vi har påbörjat revideringen av våra regler och även introducerat arbetet med något som heter Lean som hela kommunen kommer genomföra nästa år.

Det roligaste var att vi testade en ny lek: "Vad ska jag göra". Det är en form av improvisationsteater där vi utifrån olika scener, gav varandra coachning och delgav varandra våra erfarenheter. De olika scenerna var t ex: spring inte i korridoren, alla får vara med i leken, ställ bort din tallrik. Det är så roligt när vi ger varandra chansen att skratta tillsammans, alla ställer upp och bjuder på sig. Så under trevliga former har vi tillsammans tagit ytterligare ett steg i skolans förbättringsarbete.

Tack för det
Karin

tisdag 11 november 2008

Bra lärare

Fyrorna håller på att träna på multiplikationstabellen. Lärarna har hittat ett program på nätet som slumpar ut tal, och alla är med och tävlar. En av lärarna har rekordet och eleverna blir allt duktigare. Här om dagen kom en av flickorna och var upprörd, och berättade om kompisen som fuskade - som tränade hemma!

När jag träffade elevrådet förra veckan pratade vi om vad som skulle vara intressant att skriva om på min blogg. En av pojkarna sa at han skulle vilja läsa om hur bra lärare ska vara. Själv tyckte han att en bra lärare är någon som hjälper oss och lyssnar.

Jag har idag lyckas få in möjligheter för dig som läser det här att skriva en kommentar, och jag har redan fått respons på texten från igår. Så nu ber jag om hjälp - fundera på vad du tycker är egenskaper hos en bra lärare och berätta vad du tycker. Tryck på den orange texten Kommentar här nedanför. Skulle vara kul att få in en massa synpunkter som vi skulle kunna diskutera på skolan.

hälsningar
Karin

måndag 10 november 2008

Ett fyrfaldigt hurra

Regn och rusk ute, värme och arbetsglädje inomhus. Jag fortsätter att besöka klasser och idag var jag med sexorna som hade engelska. Ett nytt kapitel om pojken som skulle överraska mamma med tårta. Eleverna diskuterar och får till slut till en bra översättning genom att hjälpas åt. Hurra

Jag har haft träff med vår duktiga ekonom och konstaterat att vi i stort håller vår prognos utifrån budgeten. Det är snärjigt och svårt, och visst skulle vi alla önska att det fanns mer pengar. Samtidigt är det skönt att se att vi för första gången på flera år verkar gå jämt upp. Hurra

På vår skola har vi en tuff ledningsgrupp - som verklgien brinner för sitt jobb. Idag pratade vi om kulturen på skolan, vad vi är oroliga över och vill jobba med att få bort och vad är vi stolta över och vill bevara. Och vet ni vad, det är väldigt mycket fler saker som vi är riktigt bra på. Hurra

Innan det var dags att åka hem hade jag styrelsemöte. Det är ett nytt gäng med föräldrar som har valt att lägga en kväll i månaden till att vara stöd för sina barn och för vår skola. Det var ett riktigt bra möte där vi pratade om allas vår frustration över att det inte alltid blir som vi tänkt oss och vill. Då känns det skönt att vi jobbar tillsammans och att det finns en väl fungerande kommunikation mellan hem och skola. Hurra

Ja må vi leva, önskar
Karin

fredag 7 november 2008

Äntligen fredag

Morgonmöte med de flesta i personalen och traditionellt fredagsfika, är ett fint avslut på veckan. Första vecka med min blogg och det har gått långt över förväntan. Jag har fått mycket positiv respons och glada kommentarer. Ytterligare ett sätt att föra ut hur och vad jag tänker i mitt ledarskap.

Det handlar om val - att välja se och ta till mig det som är positivt. Jag var med ettorna i Nyckelpigan idag och de är så häftigt att se hur det spritter av dem av lust. När de får hämta sina planeringar - fantasifullt uppritad som en orm - sätter de sig och färglägger arbeten som är klara under veckan. Med stort flit och glädje sätter de sedan igång att lösa uppgifter i matteboken. Det är spännande att se hur duktiga de är på att följa strukturen, här är min låda, i pärmen ska pappret sitta, pennor finns på hyllan och så tillbaka till platsen. Att vara sju år, att få gå till skolan, träffa kompisar och sin lärare - det är livet. På tavlan sitter dagens schema i form av bilder så att alla förstår - andra timmen är idrott, det är också populärt - äntligen fredag.

Ha en skön helg önskar
Karin

torsdag 6 november 2008

En schysst lirare

Dagens rubrik är en del av trycket på en röd tröja som en flicka hade på sig på basketmatchen. Jag har börjat med mina verksamhetsbesök och det var kul att vara med på femmornas idrottslektion, och det var där jag fick syn på den röda tröjan. Idrotten på vår skola är enormt välstrukturerad och genomtänkt. Det märks på eleverna som både är duktiga med bollen och på att ge varandra positiva kommentarer - snygg passning - bra jobbat - vackert mål. De är ett gäng med schyssta lirare.

Ibland tenderar vi att lägga mest fokus på det som inte händer och när någon gör fel. Idag har jag haft span efter det schyssta och det finns massor. Sexorna hade ett snabbt grupparbete kring Hälsa. De fick olika frågeställningar och redovisade med stor klokhet och mod. De var artiga och bad om hjälp på ett respektfullt sätt, och jag hörde flera som också sa tack, även när de bara fick ett papper till, schysst helt enkelt.

Om jag ska välja en av dagens hjältar så är det pojken i ettan som kom in och lånade en ask med plastpengar av läraren, och när han fick den sa: "Jag kommer tillbaka med den sen". Här är en som man kan lita på - en schysst lirare.

Glad och stolt rektor
Karin

onsdag 5 november 2008

Fyren

Innan jag gick hem idag tog jag en runda till Fyren som är vår fritidsklubb. Här har det skett en fantastisk utveckling. När terminen började satsade personal stenhårt på att skapa en stimulerande lugn miljö som skulle fungera som stöd för verksamhet. Det är som värsta home-make-over, fräscht snyggt och inspirerande. Lokalen är funktionell, spännande och luftig.

Gladast blir man över den härliga stämningen. När jag var där var det flera grupper som spelade spel kring de nya gedigna borden. Man slås av att det känns gott och samtalstonen är positiv och trevlig. Samtidigt som jag var där kom flera föräldrar och hämtade sina barn och de verkade mycket nöjda också.

Det är med glädje och stolhet vi på skolan hälsar er välkomna till vår fina Fyr - som ett ljus i mörkret. Tack till er alla glada fyrar för att ni har fixat så fint.

säger Karin

tisdag 4 november 2008

Goda exempel

Idag har jag varit på temadag med Utbildningsnämnden. Dagens tema var pedagogiskt förhållningssätt och det var flera presentationer från olika skolformer. Genomgående konstaterar jag att det finns några bra saker som är framgångsrikt, oavsett vilken ålder eleven har.

Först var det en förskollärare från Hästhoven som berättade om sitt byggprojekt med 3-5 åringar. Hon börjar med att presentera två dockor och säger till barnen att de behöver någonstans att bo. Så fortskrider arbetet med att barnen tillsammans gör en ritning på ett hus, går ut och tittar och fotograferar och så småningom gör ett rejält hus, med möbler och inredning. Det pedagogerna strävar efter är att barnen själva väljer grupp efter vad de själva har lust att göra den här dagen. Allt arbete utgår sedan från barnens tankar och funderingar, samtidigt som språkträning självklart pågår. Summeringen är att fröken går in och tipsar och trollar - pedagogens uppgift är att se till att barnens idéer blir bra.

Från grundskolan fick vi en presentation från Soldalaskolan som är byggd utifrån Södertäljes skolmodell. Läraren beskrev hur de sedan tre år arbetar i arbetslag, där tre lärare samtidigt undervisar en årskurs som vistas i utrymmen utan väggar med andra grupper. Hon är glad över att få förmånen att arbeta så här och ser en mängd vinster. Tidigare var arbetslaget något för de vuxna och då handlade det mest om informationsutbyte. Nu är det istället fokus på de gemensamma eleverna, och det gemensamma ansvaret leder till att alla i större utsträckning pratar om kunskap och lärande.

Gymnasierna var representerade av en mattelärare rån Vendela Hebbe, som berättade om sina tankar och sa att hans uppgift är att "skapa förutsättningar för lärande". Att vara lärare handlar i botten om att vara människa och möta elever med respekt. Ett tydligt ledarskap skapar trygghet och forskning visar att det inte är någon idé att tjata om det som är fel. Bästa sättet att ändra negativt beteende är att förstärka det positiva. Han avslutade med att ge oss några klurigheter att fundera på - som ett exempel på att man mår bra av att skratta i slutet av lektionen.

Störst intryck gjorde läraren och eleverna från gymnasiesärskolan. Vi fick ta del av hur det kan vara att gå i skola i smyg, att inte våga berätta att man läser särskolans läroplan. Hur ungdomarna upplever att deras klass inte skulle synas när de var små. Namnet på skolan är Foucault, och han forskade på vad som är normalt och vad som är avvikande under olika tidsperioder - svaret handlar om att det är kulturen och vi människor som gör indelningarna.

Det här var en bra och tänkvärd dag - alltid roligt att få del av hur andra jobbar - det blir så tydligt att det handlar om förhållningssätt, om realtioner och om lust

Nu ska jag smälta det här - tills vi hörs igen
Karin

måndag 3 november 2008

Dag ett

I dag börjar jag att skriva blogg. Under senaste veckan har jag funderat på hur jag på bästa sätt kan berätta om allt bra som händer på vår skola. Jag tror att vi mår bra av att tänka på bra saker - jag väljer att tänka på bra saker. Det vore bra om det var fler som också vill välja det som är bra.

Eftersom jag inte har haft någon blogg förut och inte ens läst någon förrän nu i helgen, var jag tvungen att ta reda på hur man gör. Jag har frågat runt och fått hjälp från mina barn. Det här är dag ett, och jag räknar med att utvecklas i mitt lärande och målet är att nå er som är intresserade av att det är bra på Helenelundsskolan.

Idag hade vi elevråd - vi har ett fantastiskt bra elevråd, med duktiga elever och en charmig ordförande. Jag bad elevrådet om hjälp med min blogg och fick bra tips. "Skriv om dina underbara elever" - och självklart är det jag ska göra.

Det här var dag ett med min blogg

Vi hörs
Karin